Steal My Style

Mode för alla

Skötselråd för kläder och smycken

Posted on maj 30th, 2016 by rnn.yqe.

sh_bracelets_model_profile_265250882

När det kommer till att sköta om sina smycken är vi inte lika noga som när vi sköter vår dagliga hygien eller disk. Ingen skulle nog komma på tanken att använda sig utav samma kläder år ut och år in utan att de tvättas emellanåt, speciellt underkläder som man bär närmast kroppen precis som du bör smycken närmast kroppen. Det är samma sak med disken, ingen skulle väl komma på tanken att bara torka av sina tallrikar och bestick och ställa tillbaka dem i skåpet för att användas nästa dag igen, eller kanske nästa månad.

Smycken som du bär närmast kroppen utsätts dagligen för smuts, hudfett och miljöpåverkan utifrån. När de sedan kommer i kontakt med syre sker en oxidering (en kemisk reaktion som gör silvret svart).

Allt det där som fastnar i kläderna fastnar även på dina smycken. Därför bör du ta hand om dina smycken precis som du tar hand om dig själv, din disk och dina kläder.

Det är både enkelt och tidsbesparande att använda putsmedel för olika metaller. Om dina smycken har stenar eller pärlor bör du kontrollera så att putsmedlet inte skadar dem. Då kanske det är bättre med en putsduk som är specialbehandlad med putsmedel för att uppnå samma effekt. Det kanske tar lite längre tid än med det flytande putsmedlet, men å andra sidan är det rätt charmigt att sitta och putsa sina smycken och tänka tillbaka på vem du kanske fick smycket av eller varför och när du köpte det aktuella smycket.

När du tar hand om dina smycken behåller du värdet och skönheten generationer framåt. Om ditt smycke är en gåva från någon tidigare generation så är det både till glädje och nytta om du fortsätter att våra det ömt och rengör det efter konstens alla regler.

När du tvättar dina kläder är det en fördel om du läser på skötselråden som sitter på en liten lapp inuti klädesplagget. Där står det var plagget består av och hur det ska tvättas, om det får strykas eller torktumlas. När du följer dessa råd får du ett snyggt plagg som håller utan att förändras. Däremot kan färgen mattas av efter ett antal tvättar. Har du turen att äga ett gammal klädesplagg från ett annat århundrade bör du hantera plagget ytterst varsamt med bomullshandskar på händerna för att det inte ska utsättas för fett från huden och skapa en kemisk reaktion som på sikt förstör plagget.

Tänk på att tvätta med tvättpåsar om du har ömtåliga kläder att tvätta upp som exempelvis nylonstrumpbyxor, du kan också lägga dit strumpor så att paren håller ihop. Även saker som kan skada andra plagg som bygelbehån, om en bygel skulle släppa ur behån så stannar den kvar i påsen istället för att fastna i trumman och skada de andra kläderna. Av samma anledning så bör du stänga dragkedjor och knappar på det du tvättar och fäst kardborrbanden så de inte river upp andra plagg.

Likväl som man ska tvätta sina kläder för att sköta dem så bör man inte tvätta dem för ofta då varje tvätt sliter på kläderna likaså torktumling, låt hellre kläderna hänga och lufttorka- Överdriv inte heller med tvättmedel eller med sköljmedel, det är varken bra för dina kläder, ekonomin eller miljön.

Navigation

Copyright © 2009 Steal My Style